Etterarbeid

Stell av klipp

Generelt om aftercare; hvorfor er det viktig?

Når det blir klippet fullstendig så er det viktig med «active wound management»

Dette er fordi det blir klippet en diamant og det er ønskelig at denne lukker seg vertikalt og ikke horisontalt. (Viktig å huske at det er ikke alltid fullstendig selv om det ligner på en diamant)

Aftercare av et fullstendig diamantklipp består av godt løft. En pekefinger på hver side av diamanten og tungen løftes opp mot ganen. Og så at det strykes veldig forsiktig med en finger i diamanten slik at fibrene brytes. Dette er greit å gjøre hver 4t på dag og gjerne 5-6t på natt.

Ikke for hardt og ikke for lang tid i mellom er viktig. Styrken en skal bruke er ca på lik linje som å ta vekk en øyenvipp fra kinnet.

Etter klipp bør man oppsøke en kiropraktor/osteopat/manuellterapeut som kan dette med stramt tungebånd. Hvorfor? Se her

Baby

link til Ghaheri sin aftercare

De aller fleste barn vil protestere. Men det er gjerne ikke så rart. Men av de voksne som har klippet sies det at det er ikke smertefullt, det er ømt, men ikke smertefullt.

Barn

Toddleralderen kan være den vanskeligste, men absolutt ikke umulig. Fra og med 4 år anbefales OMFT (myofunctional terpi). Dette er for å kunne få tilbake tungens funksjon og dermed kan strukturen endres.  Nedenfor er et bilde med tips og triks som kan styrke tungens muskulatur og bevegelse, men det er viktig å lære barnet hvor tungen skal og bør ligge, samt hvordan en bør svelge. Dette er fordi lav tungeposisjon vil fortsatt gi mange av symptomene til stramt tungebånd. Her kan du lese om omft og toddlere.

tips og triks

Voksne

Bør starte med myofunctional øvelser gjerne 4-6 uker før klipp. Dette er egentlig svært viktig. Det vil gi tilbake ansiktet og tungens funksjon og struktur. Du kan lese mer om hvorfor symptomlisten er så lang her og hvorfor feil svelgemønster er viktig å endre på her. samt få slutt på en eventuell munnpuste vane her eller hvordan stramt tungebånd kan endre ansiktets strukturer her.

 

Her er noen fine eksempler på en fullstendig frigjort tunge

Baby:

img_5483-1

Voksen:

img_5489

%d bloggere liker dette: