Hva er stramt leppe- og tungebånd?

Under tungen har vi et tungebånd, hos noen er den mer fremtredende enn hos andre.

Kort tungebånd kan gi en rekke problemer, og det første mor/baby merker er ofte problemer med ammingen. Det kan være det er smertefullt eller oppleves som umulig å få til. Noen babyer klarer ikke få tak på puppen over hodet. Noen mister vakuum ofte, gjerne hver gang de svelger og det kommer klikkelyder når barnet dier. Når de mister vakuum er det mange som svelger luft, og melken kan komme i retur (refluks) og/eller kolikk.

Det finnes også de som ikke opplevde store problemer ved amming, men som får andre problemer når de blir større. Vi ser dette særlig ved innføring av fast føde. De brekker seg lett eller setter drikke i vrangstrupen, tygger ikke maten godt, kresen/tander på konsistens, tilnærmet fullammes mye lengre enn 6mnd, spiser kun pureer eller fra smoothieposer o.l.

Små barn kan få bittfeil; åpent bitt, overbitt, underbitt eller kryssbitt. Det kan være de snorker, eller at de aldri virker opplagt uansett hvor mye de sover. Det kan også være at barnet har adhd-lignende symptomer fordi det overkompenserer for dårlig søvn, og stadig er ukonsentrert og dermed hyperaktiv.

Noen barn sliter med stadig forstoppelse eller dårlig fordøyelse. Andre puster mye med munnen og har stadige problemer med luftveisinfeksjoner og ørebetennelser.

Dersom tungen ikke har riktig hvileposisjon på grunn av stramt tungebånd vil ikke ganen formes av tunga, men vokse oppover og gjøre at det blir dårligere plass i nesen.  Ganen blir da høy og smal som da igjen fører til mindre plass til tennene, slik at tennene står hulter til bulter og det blir både nødvendig med regulering og å trekke visdomstenner når den tid kommer.

Det er ikke noe som lenger heter litt stramt tungebånd. Det er stramt eller så er det ikke stramt, og det er ikke alltid at symptomene henger sammen med hvor stramt tungebåndet er. Det er rett og slett veldig individuelt i hvor stor grad en person er påvirket av dette.

Det kan deles opp i 4 typer stramt tungebånd hos baby. Vi kaller det konsekvent typer, slik at det ikke forvirres med grader av stramt tungebånd. En med type 1 vil ikke basert på utseende alene ha et «mer alvorlig stramt», eller «strammere» tungebånd enn en med type 4.

Type 1 og av og til type 2 er de klassiske stramme tungebåndene, hvor den viser seg som hjerteformet når man prøver å geipe. De resterende typene er også stramme. Legg merke til type 4, hvor man faktisk ikke ser en streng/frenum selv om det er stramt. Her vil ikke midten av tungen kunne løftes særlig høyt og det er også viktig! For mer informasjon om stramt bakre tungebånd, se her.

Er det stramt foran (anterior) er det alltid stramt bak (posterior) og alle tungebånd har behov for å klippes inn i slimhinnen. Det er altså ikke nok å ta kun den synlige strengen for å gi fullstendig frigjøring av restriksjonen.

Lurer du på om du eller barnet har stramt tungebånd kan du ta en titt her. Ved spørsmål kan du enten ta kontakt her eller ta en tur innom Facebook-siden vår. Det er lurt å ta et slikt bilde, for å kunne se hvorvidt tungebåndet er stramt.

 

Du kan lese mer informasjon om hvordan stramt tungebånd påvirker for eksempel veksten av ansiktet, hvorfor symptomlisten til stramt tungebånd er så lang hersymptomlisten til stramt tungebånd er så lang her

 

%d bloggere liker dette: